Header

Over autisme

Wat is autisme?

De manier waarop verschillende hersengebieden met elkaar samenwerken, verloopt bij mensen met autisme anders dan bij de meeste mensen.

Bij mensen zonder autisme werken de hersengebieden over het algemeen goed samen. De hersenen filteren informatie die (hopelijk) niet zo belangrijk is. Bij mensen met autisme is de prikkelverwerking anders waardoor de hersenen vaak meer details registreren, maar soms ook overslaan.. 

Wat is het gevolg?

Mensen met autisme denken hierdoor anders en nemen de wereld anders waar. Dat ziet er, ondanks het stempeltje 'autisme', bij iedereen anders uit.

Een voorbeeld op het gebied van sociaal gedrag:

  • Mensen zonder autisme kunnen vaak makkelijker grote groepen mensen overzien. De hersenen zijn als het ware geautomatiseerd om de prikkel (de mensen en het gedrag) vlot te verwerken. Sociaal contact verloopt daardoor vloeiend.
  • Doordat de prikkelverwerking in het brein van mensen met autisme anders verloopt (minder automatisch) kost sociaal contact meer energie en verloopt het minder vloeiend.

Hierdoor kunnen mensen met autisme aan zichzelf gaan twijfelen, onzeker worden of last krijgen van faalangst. Maar dat is een indirect gevolg van autisme, niet het autisme zelf.

Iedereen is uniek

Er zijn meer gebieden waarop autisme effect heeft, zoals de creativiteit, het concentratievermogen, de opmerkzaamheid, de wijze van plannen, de manier van overzicht houden, het omgaan met emoties, gedachtevorming, de zelfstandigheid en meer.

Soms kan dat een voordeel zijn. Mensen met autisme beschikken allemaal over hun eigen kracht en lopen op bepaalde gebieden ook voor op mensen zonder autisme. 

Neem contact met ons op

06 1448 3507

info@actaut.nl